Mladi Rusi osvajaju srpska sela

Zajednica savremenih ruskih migranata na području Kraljeva poslednjih godina sve brojnija.  Od 2009. godine doselilo se dvadesetak ruskih porodica, sa pedesetak članova

 Viktor, Lada, Olga i Anželika Pivovarovi (levo) i Pavljukovi - Aleksandar, Nadežda i Roman

Viktor, Lada, Olga i Anželika Pivovarovi (levo) i Pavljukovi – Aleksandar, Nadežda i Roman

POSLEDNJIH godina sve veći broj savremenih ruskih migranata, doseljava se u Srbiju a, čini se – ponajviše na područje Kraljeva. Od 2009. godine doselilo se dvadesetak ruskih porodica, sa pedesetak članova! Tragali su za boljim, mirnijim i prirodnijim životom i naselili se uglavnom u napuštena sela oko Kraljeva, otkupili prazne kuće i zapuštena imanja. Nisu to ljudi sa velikim parama, poput onih koji su kupili „pola Crne Gore“ ali su, za srpske prilike, svakako „dobrostojeći“. Kako god, Rusi i dalje pristižu namerni da ovde i žive, tako da je ova, zasad mala zajednica – sve brojnija. A, koliko su ozbiljne njihove namere da o(p)stanu na srpskom tlu, svedoči saznanje da se u Srbiji, u porodici Olge i Viktora Pivovarova (34), pre petnaestak dana, rodila Anželika, njihova mlađa kćerka i – prva ruska beba „srpskog porekla“ iz druge generacije savremenih ruskih nomada. Olga se, štaviše – porodila sama, kod kuće u selu Progorelici nadomak Kraljeva, samo uz podršku i „asistenciju“ supruga Viktora?! Pivovarovi su se inače skrasili na jednom brdašcetu sa kojeg se, kao na dlanu, vidi Kraljevo, srednjovekovna Žiča, Mataruška Banja i cela dolina Ibra do Zapadne Morave. On, tipičan „baćuška“ iz Voronježa, a ona raskošna „djevuška“ iz Sočija sreli su se u Moskvi gde im se najpre rodila sada već trogodišnja kćerka Lada. Posle nekoliko godina provedenih u megalopolisu, skućili su se ovde, na nevelikom imanju, namerni da žive daleko od urbane vreve i – samo od ljubavi. Ko ume da voli, kažu, ne bi trebalo ništa drugo da radi!

“KAZAKI“ SA IBRAMEĐU ruskim državljanima koji su se doselili u Kraljevo ponajviše ima običnih – „malih“ i mladih ljudi, ali i visokih intelektualaca, biznismena, penzionera, pa čak i – kozaka! Jedan od njih je Oleg Grjaznov iz Nižnjeg Novgoroda koji se nastanio u selu Konarevu i koji još ponekad zna da obuče uniformu kozačkog generala i da „paradira“ pred znatiželjnim ali gostoljubivim susedima, naročito kad mu u goste dođe kozački ataman i takođe general Leonid Kindjak, kao što je to bilo i ovog leta.

- Pokušavali smo da živimo i drugde po svetu ali smo, pre nekoliko meseci ipak došli u Srbiju, znajući već sve i o Srbima, i o našim precima koji su ovde emigrirali, i o tradicionalnom prijateljstvu dva naroda – već tečno srpski govore Olga i Viktor.

Nedaleko od Pivovarovih, u istom selu – Tatjana i Evgenij Molokov iz Jekaterinburga, završavaju lane započetu kuću takođe s namerom da ovde žive i bave se i nekim ozbiljnim biznisom. A, kako je Evgenij inženjer informacionih tehnologija, odmah je u Kraljevu registrovao i firmu „Alegrias“. Za razliku od Pivovarovih, Molokovi su došli direktno iz Rusije, i odmah odlučili da ovde žive. Dece još nemaju ali, kažu – biće ih…

U susednom selu Konarevu skućila se i tročlana porodica Kotkov – Roman (37), sa suprugom Natalijom i sinom Maksimom (7), iz Jaroslava udaljenog oko 300 kilometara od Moskve. Iako je po znanju i zvanju profesor fizičke kulture, Roman se u Rusiji bavio i biznisom pa je odlučio da poslove proširi i ovde, i da u srpsko-ruske odnose „uveže“ i neki dobar biznis, isplativ za obe strane, njega i njegovu porodicu.

- Nismo u Kraljevu slučajno – kažu Kotkovi. – Najpre smo bili u Beogradu, ali kada smo videli ovu lepotu, odlučili smo da i ostanemo.

U obližnjoj Mataruškoj Banji, takođe tročlana, ukrajinsko-ruska porodica Pavljuk – Aleksandar (33), sa suprugom Nadeždom, i sinom Romanom (8) koji su iz Krasnodara pristigli početkom juna, pa još traže trajan smeštaj – kuću. Pride, merkaju i neki lokal za biznis pošto je Aleksandar, inače rođeni Ukrajinac, već bio uspešan trgovac u Rusiji, a Nadežda, Ruskinja – modna modelistkinja. Ostaje još samo da im se pridruži starija kći Valerija koja je još kod „babuške i deduške“ u Rusiji.

Doseljenih ruskih porodica ima i u susednim selima – Vrdilima, Roćevićima, Bogutovcu, Bresniku, Metikošu, a svakim danom pristižu i – u sve većem broju… 

“KRIVAC“

GLAVNI „krivac“ za novu migraciju Rusa i njihovo doseljavanje bar na područje Kraljeva, ako ne i malo šire, bez sumnje je kraljevčki preduzetnik Pavle Todorović (58) koji je najpre poslovno sarađivao s nekim ruskim „kolegama“, a potom počeo i da im pripomaže da se dosele i skrase u Srbiji odakle takođe rade svoj posao – uglavnom izvoz srpskog voća, povrća i druge prehrambene robe ili sadnog materijala u Rusiju. Tako danas Pajova „ruska kolonija“ ima već – pedesetak duša.

О нама: WellTim
Република Србија Град Краљево ул.Конарево 454 Поштански код: 36340 Канцеларија: +381 36 336-730
Претрага некретнина
Тип некретнине
Цена

Тренутно време
Žao nam je, vremenski podaci nisu dostupni!


 


Data powered by

 

newspaper templates - theme rewards