Rusi kupuju kuće u Kraljevu

Kraljevo – Anatolij Aleksandrovič Čermnjih iz Sankt Peterburga i Mihail Alejevič Čolkin i njegova supruga Olga iz Moskve odnedavno su novi žitelji Bogutovca kod Kraljeva. U ovo selo, poznato po strašnim razaranjima tokom NATO agresije 1999. godine, dovela ih je ljubav osamnaestogodišnjeg Anatolija prema Srbiji, njenoj istoriji i kulturi. U oktobru se očekuje dolazak još nekoliko ruskih porodica koje su izrazile želju da kupe kuću u Srbiji, i to baš u Kraljevu. 

Anatolij Čeremnjih Tolja je prva saznanja o Srbiji stekao čitajući knjige o ruskim vojnicima koji su ratovali na području bivše Jugoslavije. Počeo je da uči jezik, proučava kulturu i istoriju Srbije.
- Dok su drugi učili engleski ili neki drugi „veliki“ evropski jezik, ja sam počeo da učim srpski, da čitam srpske pisce, istražujem odnose naša dva naroda – priča na skoro perfektnom srpskom ovaj mladi Rus.
Tolja se u Srbiji prvi put obreo prošle godine. Obišao je Suboticu i Beograd, ali mu se zbog ravnice i velegradske gužve koju ima i u rodnom Peterburgu nisu dopali. Onda je izbor sasvim slučajno pao na Kraljevo, gde je upoznao i sprijateljio se sa Pavlom Todorovićem.
Kod Todorovića Anatolij je tako našao svoj srpski dom, nove prijatelje. Usledio je još jedan pa još jedan dolazak, a onda je u Srbiju sa sinom stigao i otac Aleksandar.
- Želeo je da vidi zašto njegov sin toliko voli ovu zemlju. Bio je naš gost nekoliko dana i na povratku je jednostavno izvadio kovertu iz džepa i rekao mi: „Prijatelju evo ti pare, kupi mi kuću za sina.“ I tako Tolja postade Bogutovčanin. Otac Anatolija Čermnjiha, Aleksandar namerio je i da nedaleko od sinovljeve kuće u Bogutovcu pazari poveliku njivu baš uz obalu Ibra. Planira da tu napravi nekoliko vikendica koje bi potom prodao svojim prijateljima iz Rusije – priča Todorović.
Anatolijeva preduzimljivost da svojim zemljacima priča o zemlji koju je zavoleo, putem interneta dospela je i do gospodina Mihaila Alejeviča Čolkina. Ponesen pripovedanjima zemljaka ovaj pedesetosmogodišnji Moskovljanin nedavno je posetio Srbiju u kojoj nikada ranije nije bio. Pre nekoliko dana došao je drugi put sa suprugom Olgom, i takođe u Bogutovcu kupio kuću.
- Srbija je prelepa zemlja, ljudi su izuzetno prijatni, vole Ruse – priča Čolkin.
Mihail i Olga su se u međuvremenu vratili u Rusiju, a već u oktobru ponovo će biti u Kaljevu. Ovog puta sa prijateljima koji su zahvaljujući pričama Anatolija i Mihaila zainteresovani da za sebe kupe kuću u Srbiji, najverovatnije u Kraljevu.

Bogutovac pamti Ruse

Na mestu gde se nalazi kuća Anatolija Čermnjiha u vreme kada se gradila pruga od Kraljeva do Raške, živeli su belogardejci koji su radili na njoj. U Pivnici, gde je i čuveni železnički most, bile su barake u kojima se točilo pivo u danima odmora, i gde su Rusi odlazili da se razvesele. Skoro vek kasnije na mestu koje je zbog njegovih zemljaka i dobilo ime nastanio se jedan mladi Rus zaljubljen u Srbiju.

 

Doveo i prijatelje

Pričom o Srbiji Anatolij je opčinio i prijatelje. U Kraljevu je tako nedavno boravio i njegov školski drug Mihajlo Mihajlovič Petrov. Toljina prijateljica Polina Sidoročeva je iz Rusije donela i jednogodišnju bebu koju je krstila u Gračanici.

О нама: WellTim
Република Србија Град Краљево ул.Конарево 454 Поштански код: 36340 Канцеларија: +381 36 336-730
Претрага некретнина
Тип некретнине
Цена

Тренутно време
Žao nam je, vremenski podaci nisu dostupni!


 


Data powered by

 

newspaper templates - theme rewards